Abstract
מאמר זה בוחן את השפעת רגולציית שקיפות המחירים בענף המזון, שבמסגרתה קמעונאי מזון בישראל מפרסמים באינטרנט את מחירי המוצרים הנמכרים בחנויות הפיזיות שלהם. אנו מוצאים שבשנה העוקבת לתחילת חובת השקיפות, מחירי מוצרי המזון ירדו בממוצע ב-%4%-5 בהשוואה למחירי מוצרים הנכללים בקבוצות הבקרה. ירידת המחירים היא גדולה יותר בקרב רשתות שיווק יקרות יחסית. בחלק השני של המאמר אנו מציעים הסבר לירידה ברמת המחירים, וזאת על רקע השימוש המצומצם של צרכנים במנועי השוואות המחירים שהפכו לזמינים בעקבות הרגולציה. אנו טוענים שבזכות שקיפות המחירים, אמצעי תקשורת הרחיבו את היקף השימוש בסקרי מחירים, וכללו בהם מספר רב של מוצרים, רשתות וסניפים. קמעונאי מזון שנהנו מחשיפה חיובית בסקרי המחירים בתקשורת, והוצגו בהם כזולים, התבססו על הסקרים בפרסומות שלהם, וזאת במטרה להעניק אמינות למסר הפרסומי שלהם כרשתות זולות. אנו מראים שירידות המחירים אירעו במקביל לשימוש של הקמעונאים הזולים בפרסומות מבוססות סקרים. ממצאי המחקר עולים בקנה אחד עם המודל התיאורטי של (1993 Stahl and Robert),שמראה כיצד שקיפות מחירים ופרסומות מחירים מגבירות את התחרות בשווקים. ממצאי המחקר מחדדים את החשיבות של שקיפות מחירים, ובמקביל את התפקיד הפרו־תחרותי של אמצעי התקשורת ושל פרסום מחירים. (מתוך המאמר)
Translated title of the contribution | Price transparency, Media and informative advertising |
---|---|
Original language | Hebrew |
Pages (from-to) | 43-56 |
Number of pages | 14 |
Journal | חידושים בניהול |
Volume | 12 |
State | Published - 2023 |