Abstract
בתרבות הקולינרית העכשווית ניכרת עלייה בביקוש למוצרי מזון המבטאים
ערכים של צדק סביבתי ושל הוגנות חברתית. האוכל האורגני נתפס ככזה
המגלם עקרונות אתיים של אחריות, בריאות, הוגנות וסביבתיות. בהתאם לכך,
החקלאות האורגנית מזוהה כאלטרנטיבה לחקלאות המתועשת והגלובלית
)החקלאות הקונבנציונלית(.
החוק להסדרת תוצרת אורגנית, התשס"ה–2005( נכנס לתוקף ב־2008 ,)
מבקש להסדיר ולפקח על תהליכי הייצור, הרישום, הסימון והשיווק של
תוצרת חקלאית ומוצרי מזון המתויגים "אורגניים". מאמר זה מציג ניתוח של
התהליכים החברתיים וההיסטוריים שהובילו לניסוח החוק ולהחלתו, ומתאר
כיצד הוטמע המושג האידאי "אורגני" בהקשרים המקומיים־ישראליים. טענת
המאמר היא שהחקלאות האורגנית הישראלית עוצבה במסגרת ההתמודדות
של החקלאות הקונבנציונלית עם מגמות כלכליות ופוליטיות, מקומיות
ועולמיות, וכי בתוקף כך היא שימשה דווקא כאמצעי לחיזוק החקלאות
הקונבנציונלית ולשילובה בשוק המזון הבינלאומי. המאמר אף מצביע על
האופן שבו קיבעו מעצבי החוק את ההגדרה של האוכל האורגני במונחים
חקלאיים־מסחריים ואינסטרומנטליים, תוך התעלמות משורה של היבטים
הראויים להישקל בעיצוב הקשר בין אוכל, סביבה, מוסר וחברה.
ערכים של צדק סביבתי ושל הוגנות חברתית. האוכל האורגני נתפס ככזה
המגלם עקרונות אתיים של אחריות, בריאות, הוגנות וסביבתיות. בהתאם לכך,
החקלאות האורגנית מזוהה כאלטרנטיבה לחקלאות המתועשת והגלובלית
)החקלאות הקונבנציונלית(.
החוק להסדרת תוצרת אורגנית, התשס"ה–2005( נכנס לתוקף ב־2008 ,)
מבקש להסדיר ולפקח על תהליכי הייצור, הרישום, הסימון והשיווק של
תוצרת חקלאית ומוצרי מזון המתויגים "אורגניים". מאמר זה מציג ניתוח של
התהליכים החברתיים וההיסטוריים שהובילו לניסוח החוק ולהחלתו, ומתאר
כיצד הוטמע המושג האידאי "אורגני" בהקשרים המקומיים־ישראליים. טענת
המאמר היא שהחקלאות האורגנית הישראלית עוצבה במסגרת ההתמודדות
של החקלאות הקונבנציונלית עם מגמות כלכליות ופוליטיות, מקומיות
ועולמיות, וכי בתוקף כך היא שימשה דווקא כאמצעי לחיזוק החקלאות
הקונבנציונלית ולשילובה בשוק המזון הבינלאומי. המאמר אף מצביע על
האופן שבו קיבעו מעצבי החוק את ההגדרה של האוכל האורגני במונחים
חקלאיים־מסחריים ואינסטרומנטליים, תוך התעלמות משורה של היבטים
הראויים להישקל בעיצוב הקשר בין אוכל, סביבה, מוסר וחברה.
Original language | Hebrew |
---|---|
Title of host publication | לחם חוק: עיונים במשפט ואוכל |
Editors | יופי תירוש, אייל גרוס |
Place of Publication | תל אביב |
Publisher | הפקולטה למשפטים ע"ש בוכמן, אוניברסיטת תל אביב |
Pages | 349-374 |
Number of pages | 26 |
ISBN (Print) | 9789659257911 |
State | Published - 2017 |